Назад към Блогa

Блог

Как да внесем уют в дома и ежедневието си?

Уют – една от онези магични думи, които носят различно значение за всеки. Защото тези думи отекват право в сърцето. Изпълват го цялото и отключват в него кътчета, които са недостъпни за друг, но са тъй ценни и пълноцветни по свой собствен, уникален начин.

И ако за някого уют може да означава топло одеяло, книга и чаша горещ шоколад, то за други това може да бъде разпускаща музика, вечер на свещи и нежната прегръдка на любимия човек.

Истинското значение на уюта обаче е по-дълбоко от просто комфорт. Той е свързан с усещането за принадлежност, сигурност и спокойствие. Домът е символ на уюта, защото в него сме събрали нe само вещи, но и емоции, чувството на споделеност и неприкосновеност. 

И все пак не можем да отречем, че интериорният дизайн играе важна роля в създаването на уют. Текстурите, цветовете и ароматите могат да променят атмосферата на едно помещение и да го направят по-привлекателно и приятно за пребиваване.

new interior

 

Ето и нашите предложения как да поканим уюта в дома си

Отворени пространства

Организацирайте пространството си, така че да е удобно – пример: в къта за хранене да е приветливо, светло и чисто. Също така, всеки да си има свое местенце вкъщи, което да носи духа му. Дали кресло за четене, с удобна масичка за кафе до него или просторно бюро, на което кипи креативен процес и табло с вдъхновения непосредствено до него, изборът е ваш. Доверете се на усещанията си при разпределението на зоните в дома си. Спазвайте отстоянията между мебелите, за да бъде функционално пространството, но и си позволявайте не всяко ъгълче да бъде перфектно като от корица на списание или Pinterest board – нека носи вашата душа. Забавлявайте се с преходите на стиловете и свързващите елементи в отворените пространства, които създават простор на душата, но и винаги я тласкат към любимото местенце, което нашепва уют, създаден специално за мен.

Светлината

Светлината също играе важна роля в създаването на уют. Топлата и нежна светлина може да промени цялата обстановка на помещението и да усмихне сърцата на тези, които влизат в него.
През слънчевите пролетни дни, няма нищо по-хубаво от гледката на разцъфтяващата природа, а през зимата на сипещия се сняг, но не всички можем да притежаваме френски прозорци и да сме съседите с най-високо разположение. И все пак къта около прозорците – със или без завеси е добре да е открит, за да може по-голямо количество естествена светлина да обгърне свободно пространството.
Що се отнася до осветление, за уют в дома избягвайте бялата LED светлина, експериментирайте с различни източници на мека светлина на различни нива в пространството.
За офис къта вкъщи предвидете достатъчно количество светлина, която е неутрална, не отнема вниманието и е консистентна.

Естествените материали

Естествените материали играят ключова роля в създаването на уют в дома. Техният топъл и автентичен характер придава на пространството уникално усещане за комфорт и заземеност. Всеки материал, носи своя “душа” и допринася с различни характерни особености за комфорт и усещане за природа вкъщи.

Дървото е един от най-популярните естествени материали в интериорния дизайн. Багрите и текстурата му придават чувство за топлина и защитеност в стаята, доближават ни до сигурността на домашното огнище. Мебелите от естествено дърво носят своя чар, аромат на природа и естествени, натурални извивки и могат да бъдат уютен акцент дори и в най-модернистично решения дом.

Камъкът от своя страна, придава усещане за стабилност и надеждност в интериора. Може да се използва за плочки на пода, плотове на маси или дори за декоративни елементи като камини или стени. В комбинация с дърво балансира леко студеното си усещане и служи като перфектен акцент за ненатрапваща се масивност.

Естествените текстилни материи като памук, лен и вълна също са важен компонент за създаване на уют в дома. Пухкавите и топли материи добавят усещане за комфорт и мекота в стаята, а нежните и полупрозрачни за лекота и ефирност. Добавянето на различни текстури в тапицерията на мебелите, завивките, завесите и възглавниците може умело да бъде използвано за добавяне на раздвиженост и живот в пространството. 

Бамбук и ратан: Тези естествени материали са все по-популярни в интериорния дизайн, особено за мебели и аксесоари. Техните нежни текстури и нюанси придават екзотичен и релаксиращ аспект в дома. Не е нужно всеки дом да бъде подчинен на бохо стила, но кошниците от естествена морска трева могат да разчупят студенината на мебели за съхранение с метална или едноцветна основа, а и са практични за организацията на вещите.

Използването на естествени материали в интериорния дизайн не само придава красота и топлина в дома, но и създава връзка с природата, която е от съществено значение за усещането за уют. Комбинирайки тези материали с подходящо осветление, аромати и лично избрани акценти, можете да създадете истински уютно пространство, което привлича и предразполага вас и гостите ви.

Текстурите

Хармонията от различни текстури, които преливат една в друга в дома ни, създава усещане за цялост, пълнота и неволно ни карат да проследим техния танц на баланса и да се отпуснем удобно в компанията им.

Цветовете

Цветовите гами, които подберем в дома ни могат да допълнят или да контрастират с това усещане за комфорт, но както вече смело заявихме, уютът е субективно и индивидуално понятие. Старайте се да подберете цветове, които отговарят на натурата ви и ви носят усещане за вкъщи. За нас такава е топлата гама, която избрахме за първата серия от колекцията натурални ароматни свещи “Силата на думите”.

уют вкъщи

 

Декорът

Уникалната атмосфера в дома, освен интериорните решения на пространството, придава и декорацията. Чрез нея сравнително лесно можем да променим облика и цялостното усещане на нашето си кътче. И нямаме предвдид само сезонната и празнична декорация, която несъмнено внася допълнителна емоция ( кога, ако не на Коледа ще обсипем къщата с брокат, крещящи цветове и всякакви блестящи орнаменти и това ще ни носи чувство на изящност). Известни са и други трикове, чрез които целогодишно да запазим това усещане, макар, че няма да ни чуете да ви съдим, ако и вие като нас държите елхата си до март.

Живите цветя и растенията

Те са елемент в декора, който внася живот и цвят през всеки сезон. Нашите предложения са:

– борови клонки, шипки и шишарки през зимата
– лалета за ранна пролет
– божури с разцъфването ѝ
– слънчогледи в знойно лято
–  пъстри есенни листа изпращащи последните слънчеви лъчи на есента

Личните вещи и сантименталните предмети

Орнаменти, сувенири и декорация, които ни носят емоционален заряд и/или приятни спомени. С тях отново на фокус е нашата индивидуалност и въпроса, който трябва да си зададем е “Кое ни зарежда, кое ни кара да се усмихнем?”
За пример може да споделим нашата колекция от картички от различни краища на света, които посещаваме (обещаваме да я покажем като му дойде времето). Те се преливат с картички, които сме получили от важни за нас хора и заедно образуват своеобразни пана, които носят силен емоционален заряд. Най-новото попълнение е нашата си картичка за MAMA.

картичка за мама

Ароматните свещи

Няма как да говорим за уют и да не споменем ароматните свещи, които носят не само приятен аромат, но и създават меко приглушено осветление, допринасят за чувството на релакс след дългия ден. Ароматите ни откъсват ни от ежедневието и дават порив на съзнанието към бленувани дестинации, любими спомени, сбъднати мечти. Това дори има логично и научно обяснение – дължи на това, че части от мозъка на човек, отговорни за ароматите и спомените, са тясно свързани. Затова избирайте за дома си аромати, които свързвате със свои лични и ценни преживявания и емоции. Докоснете се до емоциите, които ние искаме да придадем с нашите аромати.

Не можем да пренебрегнем концепциите за ‘Хюга’ и ‘Люка’ като предпоставка за този блогпост, за създаването на ароматните ни свещи и за формулата за уют в дома ни.
‘Хюга’, понятие с източник в датската култура, се свързва със съзнателното преживяване на моментите на уют и удоволствие.
‘Люкс’, от друга страна, е исландско понятие, което обединява уюта с изживяването на природата и връзката с нея.

Вдъхновени и от тези концепции, ние от Свещи Горещи създадохме колекцията натурални ароматни свещи посветени на “Силата на думите”, в която съчетаваме дума-ключ, аромат и цвят, които заедно ни носят усещане. Неслучайно започнахме с усещането за Уют.

уют

 

Независимо как дефинираме уюта, е важно да го търсим и  намираме в ежедневието си и да го споделяме с тези, които обичаме. Защото уютът не е просто усещане – той е начин на живот, който прави дома ни по-щастлив и сърцето по-пълно.

 

Количка0
Няма продукти в количката
0