Назад към Блогa

Блог

Заобичай себе си

10 лесни идеи, с които да преоткриеш себе си

В свят, който никога не спи, в който сме постоянно заети с работа, социални ангажименти и стрес, често забравяме да отделяме време за най-важното – грижа за себе си.
Понеже тук сме само наши хора, а както е казал народа “важно е да имаш човек”, ще ти издам моите 10 идеи за малки, но значими промени в ежедневието, които успяха да сработят за мен и се надявам, че ще помогнат и на теб истински да заобичаш себе си, да подхождаш с  повече увереност и да откриеш щастието вътре в теб.

1. Практикувай себеприемане всеки ден

Отделяй време всеки ден да кажеш на глас, какво харесваш у себе си, старай се да откриваш нови положителни черти, които да изтъкнеш пред себе си. Практикувай самоуважение и себеприемане ежедневно, без почивка. Предизвикай се да напишеш любовно писмо до себе си и преоткрий всички причини, заради който заслужаваш любовта си.

 

2. Завършвай започнатите проекти

Започването на нови проекти е вълнуващо, но приключването им е още по-удовлетворяващо. Старай се постепенно, но системно, да завършваш задачите, които вече е даден СТАРТ. Подобриш ли самодисциплината си, неизменно ще повишиш и увереността в себе си.

3. Пази се от прекомерна самокритика

Самокритиката често ни спира в напредъка. Разглеждай себе си със състрадание и разбиране, а не като свой най-строг критик. Приемай своите слабости като част от уникалността си. Позволявай си да грешиш и да имаш слабости и постепенно ще си самоналожиш здравословна граница и ще се мотивираш да промениш това, което ти пречи. Оценявай и се радвай на своите постижения, дори на малките. Думите на себелюбов трябва да станат твоя мантра – заобгради се с тях в ежедневието и дори в интериора, с предмети, които ти въздействат благоприятно – например ароматни свещи с послания!

4. Развивай здравословни навици

Физическата активност, здравословното хранене и регулярният сън имат пряко въздействие върху физическото и психическо здраве. Инвестирай време в грижа за своето тяло, за да се чувстваш по-добре и уверено. Ключът е постоянството, не търси бързи резултати и не се води от суета. Вътрешната хармония е по-ценна от външните промени, които несъмнено ще дойдат в процеса.

5. Отделяй време за хобита

Намери време за увлекателни дейности, които ти носят щастие. Хобитата са отличен начин да разтовариш ума и тялото си и да се насладиш на момента, дори да се завърнеш към безгрижността на детството или да предизвикаш себе си с нещо, заредено с адреналин.

6. Общувай пълноценно

Качествените междуличностни връзки са важни за чувството ни на приемане и себеприемане. Споделяй времето си с хора, които те подкрепят и вдъхновяват. Обменяй идеи, говори открито за емоциите си с тези, които те разбират дори, когато не са на същото мнение. Показвай редовно на важните за теб хора, колко много значат за теб с оригинален подарък от сърце.

7. Учи нови неща

Развивай себе си и опознавай силните си страни чрез изучаване на нови и различни умения. Това ще ти помогне да развиеш социалните си контакти, ще разшири хоризонтите и интересите ти, може да ти отвори път към нови възможности, а вътрешно ще ти помогне да се чувстваш по-успешен, по-интересен и уверен в себе си човек.

8. Приемай отказите като част от процеса

Не всичко винаги ще върви по план. Приемай неуспехите и отказите като възможност за учене и растеж. Те са неизбежна част от пътя към успеха.
Дай си правото ти също да отказваш възможности, когато не виждаш смисъл в тях – не всичко е на всяка цена и често интуицията ни ни води в правилната посока, дори да нямаме доказателства за това.

9. Не пести благодарност

Създай списък с неща, за които изпитваш благодарност, и го обновявай всяка седмица. Това лесно упражнение може да ти напомни за позитивните страни на живота и да те зареди с щастие. Благодари на околните, но не забравяй да изкажеш благодарност и на себе си – за усилията, за постигнатите резултати и за доверието в процеса.

10. Създай личен ритуал за успех

Въведи личен ритуал, който те мотивира и те подготвя за деня пред теб. Това може да бъде медитация, четене на вдъхновяващи цитати или ароматерапия с любима ароматна свещ.

За да заобичаш себе си, не се нуждаеш от големи промени. Малките, постоянни навици играят ключова роля в създаването на по-позитивна и уверена личност. Тайната е да не се отказваш! Много често успехът се постига с натрупване на ежедневни малки стъпки ден след ден.

 

Количка0
Няма продукти в количката
0